Pavlína Šimková: je absurdní, aby člověk za poctivě vykonanou práci nedostal zaplaceno
28. září2 2019 Více k tématu

Naše sestry za svoji službu najedou v průměru 120 kilometrů denně a obhospodaří 10 až 15 pacientů, o víkendu je počet ujetých kilometrů a navštívených klientů až dvojnásobný. Pokud péči přestaneme poskytovat, nastane kolaps, domácí pacienti se buď přesunou do nemocnic, které na to nejsou kapacitně připraveny, nebo lidé, kterým péči poskytujeme, zůstanou zcela osamoceni, bez jakékoliv pomoci. Tak se ptám pana ministra Vojtěcha a ředitele VZP pana Kabátka, zda jsou si vědomi svého jednání.

Pokud stát selhává v takové zásadní věci, jako je poskytnutí přiměřených finančních prostředků na zajištění důstojné domácí zdravotní péče, kterou si u nás objedná a poté neproplatí, nechť se změní celý způsob financování zdravotnictví. Navíc dle našich informací peníze na účtu zdravotních pojišťoven jsou. Jedná se o peníze nás všech, nejde o peníze státu ani pojišťoven, ale všech občanů této země.

Je absurdní, aby člověk za poctivě vykonanou práci, navíc záslužnou a společensky vysoce potřebnou, nedostal zaplaceno. Zkusili byste nezaplatit řemeslníkovi např. za položenou dlažbu? Asi těžko, že. Ale nezaplatit zdravotní sestře je bohužel dlouhodobou normou. Je to ostuda.

Bc. Pavlína Šimková, DiS., vedoucí služby Charitní ošetřovatelské služby v Mladé Boleslavi

Zasadit se o záchranu domácí zdravotní péče můžete i vy. Podpořte naši petici Doma je doma a řekněte o ní svým známým. Taky můžete o své podpoře dát vědět na sociálních sítích a sdílet náš hashtag #domajedoma. Za každou formu pomoci moc děkujeme!

Kristína Kačániová

asistentka oddělení komunikace a fundraisingu