Krizový štáb dnes bude jednat s premiérem
11. září 2019 Více k tématu

Krizový štáb dnes bude jednat s premiérem

Krizový štáb segmentu domácí zdravotní péče spolu s ředitelem Charity Česká republika budou dnes odpoledne jednat s premiérem ohledně řešení krizové situace domácí zdravotní péče. K tomuto kroku jsme se odhodlali po sérii jednání s ministrem zdravotnictví a zdravotními pojišťovnami, která skončila bez výsledku.

Premiérovi předloží krizový štáb své požadavky. Mezi jinými například navýšit hodnoty bodu na 1,29 Kč s podmínkou záruky dalšího navýšení pro příští rok, zmírnit či zabránit likvidačnímu dopadu regulace na jednotlivé poskytovatele domácí péče. A předloží i nový požadavek zásadního odmítnutí ministerstvem navrhovaných změn v zákoně 48/1997Sb., o veřejném zdravotním pojištění, které by zásadním způsobem mělnily systém fungování veřejného zdravotního pojištění a ohrožovaly jeho fungování s konečným dopadem na pacienty. Podrobně jsou požadavky uvedeny zde.

Členové krizového štábu chystají také odpolední akci v zeleném stanu na pražském Klárově, nedaleko budovou předsednictva vlády ČR.

Středeční jednání s premiérem zatím konkrétní výsledek nepřineslo. Andrej Babiš vyslechl naše požadavky a přibližně po hodině se s námi rozloučil s tím, že naše podklady prostuduje. Zatím tedy nevíme, jak se bude situace dále vyvíjet. Ve čtvrtek (12. 9.) odpoledne se bude o stavu českého zdravotnictví hovořit také v Poslanecké sněmovně PČR. "Po vystoupení ministra Adama Vojtěcha zazní také interpelace poslanců. A u toho chceme se sestrami také být - tentokráte v roli diváků," říká Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních aktivit Charity Česká republika.