On-line výzva k záchraně domácí zdravotní péče v ČR

Důvěrně známé prostředí domova je hojivé už samo o sobě. Chceme, aby nemocní a umírající mohli zůstat v pohodlí i se svými rodinami. Chceme, aby mohli dál využívat domácí zdravotní péči placenou ze zdravotního pojištění, která je dostupná pro každého. Nepřipusťme návrat do let totality, kdy naši blízcí tiše čekali na svůj konec za plentou v přeplněných nemocnicích a lidé s hendikepem žili výhradně v ústavech.

Chceme přimět politiky, aby se věnovali vážnému podfinancování domácí zdravotní péče, které dlouhodobě chybí třetina prostředků pro zdravé fungování. Jde o velmi malou částku (0,3 % ročního rozpočtu veřejného zdravotnictví) s obrovským efektem. Pro přežití nekomerčních poskytovatelů domácí zdravotní péče jsou ale tyto peníze naprosto zásadní.

Charita Česká republika pečuje o třetinu všech pacientů v domácí péči. Při zániku domácí zdravotní péče by pro ně stát musel vybudovat 10 nových nemocnic pro dlouhodobě nemocné, každou s 10 lůžkovými odděleními, kde by mnohdy leželi až do posledních dnů. Místo balíku peněz uvolněných na záchranu domácí péče tak bude muset stát za pár let zaplatit mnohonásobek za výstavbu a provoz nových areálů. Že ty peníze budou pochopitelně chybět jinde, pak pocítíme všichni.

Podstatné přitom je, že to budou pacienti, kteří chtěli zůstat doma, nechtěli do nemocnice. Každý má totiž právo čerpat bezplatně zdravotní péči, i když se rozhodne stonat nebo zemřít doma. Stát je povinen vytvořit podmínky, které to umožňují, jenomže v tom dlouhodobě selhává.

My, níže podepsaní občané České republiky, žádáme, aby se politici zasadili o záchranu domácí zdravotní péče a zabránili kolapsu, který jí hrozí. Děkujeme.

Aktuální stav podpisů on-line výzvy

K úterý 23. července nás do 10. hodiny svými podpisy zde podpořilo celkem 10 338 osob. Děkujeme.

Připojuji svůj podpis

Odesláním údajů souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Při jejich zpracování se řídíme zákonem (zákon 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů).

Pozn.: položky označené * jsou povinné.