Zachraňme domácí zdravotní péči

Chceme přimět politiky, aby vyřešili vážné podfinancování domácí zdravotní péče, které dlouhodobě chybí třetina prostředků pro její zdravé fungování. Jedná se o velmi malou částku (0,3 % ročního rozpočtu veřejného zdravotnictví), ale s obrovským celospolečenským dopadem. Pro přežití nekomerčních poskytovatelů domácí zdravotní péče jsou však tyto peníze naprosto zásadní.

Podpořte nás

Charita Česká republika pečuje o třetinu všech pacientů v domácí péči. Při zániku domácí zdravotní péče by pro ně stát musel vybudovat 10 nových nemocnic pro dlouhodobě nemocné, každou s 10 lůžkovými odděleními, kde by mnohdy leželi až do posledních dnů. Místo balíku peněz uvolněných na záchranu domácí péče tak bude muset stát za pár let zaplatit mnohonásobek za výstavbu a provoz nových areálů. Že ty peníze budou pochopitelně chybět jinde, pak pocítíme všichni. Podstatné přitom je, že to budou pacienti, kteří chtěli zůstat doma, nechtěli do nemocnice. Každý má totiž právo čerpat bezplatně zdravotní péči, i když se rozhodne stonat nebo zemřít doma. Stát je povinen vytvořit podmínky, které to umožňují, jenomže v tom dlouhodobě selhává.

Petici za záchranu domácí zdravotní péče podporují též Asociace domácí péče ČR a Česká asociace sester.

Podpořit nás můžete dvojím způsobem. Buď přímo ihned zde na webu prostřednictvím on-line výzvy nebo podpisem petice (vyžaduje si dokument stáhnout, vytisknout, fyzicky ho podepsat a zaslat nám poštou).

On-line výzva i petice mají stejný obsah, liší se (z hlediska zákona) pouze svojí formou. On-line výzva nevyžaduje vlastnoruční podpis a adresu signatáře. Petice vyžaduje fyzický podpis a adresu signatáře. Petici nebo on-line výzvu můžete podepsat od 3. července do 30. září. Podpisy budou poté předloženy poslancům a senátorům Parlamentu ČR.